/, Diabetes Mellitus, Overgewicht / Afvallen/Ervaringen van een diëtist: koolhydraatbeperkt dieet

Is het koolhydraatbeperkt dieet wéér een hype in dieetland of is het een gezonde leefwijze? Diëtheek diëtist Ester de Bos begeleidt al jaren mensen bij het koolhydraatarme dieet. In dit blog vertelt ze over haar ervaringen.

Baat bij koolhydraatbeperkt dieet

Al een aantal jaren begeleid ik mensen met een koolhydraatbeperkt dieet. Dit wordt onder sommige mensen ook wel als wéér een hype in dieetland gezien en dat kan ik begrijpen. Er zijn veel ideeën over gezond eten. Veel mensen weten er wel iets van, hebben er via hun eigen vakgebied wel eens mee te maken of gewoon door interesse in voeding. Toch geloof ik sterk in de koolhydraatarme leefwijze.

Uit ervaring weet ik dat veel mensen baat hebben bij een voedingsadvies met minder koolhydraten. Niet alleen op korte termijn, maar ook op lange termijn. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat koolhydraten van invloed zijn op diverse ouderdom-gerelateerde ziektes.

Wat eet je dan?

Het koolhydraatbeperkte dieet is niet altijd makkelijk voor mensen. Wat eet je dan als je geen brood of aardappelen eet? Ik zie het als mijn taak om mensen goed te begeleiden en te adviseren bij hun voedingspatroon. Vaak komen we erachter dat ze vooral erg lekker kunnen eten.

Afgelopen week nog zag ik een mevrouw die voorheen diabetes had, maar op dit moment zonder medicatie leeft dankzij de koolhydraatbeperking. Zij vroeg mij wat ze in haar menu kon doen met een avocado. Ik gaf haar ideeën als een halve avocado met gerookte zalm en wat rozemarijn olie en peper als lunch. Een slawrap met kipfilet en avocado. Of een (zelfgemaakte) koolhydraatarme cracker met oude kaas, stukjes avocado en augurk.

Geen dieet, maar andere leefwijze

Soms is het voedingsadvies strikt en bevat het menu weinig koolhydraten. Het is dan hard werken, maar ik zie bij veel mensen die deze adviezen opvolgen een goed resultaat. Dat is niet altijd gewichtsverlies, maar het kan ook een vermindering van klachten (bij bijvoorbeeld diabetes) zijn.

Wat ik veel terug hoor is: “ik kan nog lekker eten” en “ik ben niet op dieet, maar ik het een andere leefwijze”.

Ik denk dat die laatste zinnen voor veel mensen die iets moeten veranderen in hun voedingspatroon belangrijk is. Het moet geen straf zijn om iets te veranderen, genieten staat voorop!

Diëtist Ester de Bos

Geschreven door: Ester de Bos

By |2019-09-03T12:12:23+02:00mei 12th, 2016|Achter de schermen, Diabetes Mellitus, Overgewicht / Afvallen|Reacties uitgeschakeld voor Ervaringen van een diëtist: koolhydraatbeperkt dieet

About the Author: