//Je hoort het zo vaak, het zit in mijn genen.

Je hebt al vaker geprobeerd om af te vallen. Ook op meerdere manieren; een strak voedingsprogramma; bijvoorbeeld met een week-eetschema.  Je hebt ook al hulp van een coach of diëtist gehad.  Soms viel je met succes af en soms lukte het maar nauwelijks. Na verloop van tijd werd je toch weer zwaarder. Je krijgt weer last van het gewicht en je wilt graag weten wat voor jou een goede / de beste manier is om met succes af te vallen. Tegelijkertijd twijfel je door je ervaringen uit het verleden of het voor jou wel mogelijk is om af te vallen. Je moeder en je zus zijn immers ook zwaar. Herken je dit?

Mensen met overgewicht hebben vaak familieleden met overgewicht. ‘Het zit in de familie, dus wat kan ik er aan doen?’ De vraag is altijd weer: wat is de oorzaak van het ontstaan van je overgewicht?  Tegenwoordig kun je laten onderzoeken in welke mate je overgewicht verklaard kan worden door je genen en in welke mate je overgewicht het gevolg is van je leefstijl: verkeerd eten, te weinig bewegen, te veel stress.

Jouw DNA-profiel
Gen-onderzoek (DNA-onderzoek)  laat zien dat ongeveer 40% van de mensen met overgewicht aanleg (genen)  heeft om overgewicht te ontwikkelen. De één krijgt sneller een zware buik, bij de ander komt het vet op de billen en de benen terecht. Ook dat is vaak genetisch bepaald.

Iedereen heeft mogelijkheden om af te vallen. Als je een genetische aanleg hebt, moet je er harder voor werken in vergelijking met degene die geen aanleg heeft en toch overgewicht heeft. Tot nu toe misschien geen nieuws.

Kennis over jouw genen (DNA-profiel) werkt soms als een echte “eye-opener”. Je leert beter te accepteren wat jou persoonlijke mogelijkheden zijn om je gewicht in balans te houden.  Je hebt een bewijs, een bevestiging dat het voor jou moeilijker is dan voor de gemiddelde persoon.

Kennis over het eigen DNA-profiel geeft informatie over wat voor jouw de beste behandeling kan zijn.  Sommige mensen hebben het gevoel dat ze van water al dik worden. De één kan inderdaad met gemak 10 sneden brood eten en wordt niet zwaarder. Maar een ander wordt bij meer dan 3 sneden brood eten al zwaarder. Dit heeft te maken met het calorieverbruik. Of wel de één heeft een trage stofwisseling en de ander een snelle. Deze informatie kun je ook uit het DNA-onderzoek halen.

Verschillende soorten honger
Sommige mensen hebben altijd honger. Ze staan op met idee wat zal ik vandaag eten? Ze hebben net gegeten en kort na de maaltijd gaan ze alweer op zoek naar iets. Als je hier last van hebt, kan het zijn dat je een slecht ontwikkeld verzadigingsgevoel hebt. Dit heeft met je genen te maken. Het kan ook zijn dat je weinig vertrouwen hebt dat je kunt afvallen en dat je de lat te hoog legt. We kunnen onderscheid maken tussen fysiologische honger en psychische honger.  Als je weet wat de oorzaak is van jouw eeuwige trekgevoel, pas dan kun je leren wat je kunt doen om er zo min mogelijk last van te hebben.

Wat werkt voor jou?
Het DNA -rapport geeft inzicht in wat voor jouw de meest effectieve behandeling is.

De één gaat sporten en ziet meteen resultaat. De ander gaat sporten en valt niet af.

Dat zelfde geldt voor het dieet.  Het soort dieet wat het beste werkt is per persoon verschillend. Dus wat voor je vriend(in) goed werkt, werkt niet voor jou.

Een DNA-rapport geeft je inzicht met welk soort voedingsprogramma jij het beste kunt afvallen.

Met een rapport alleen ben je er vaak nog niet.  Je moet je nieuwe gewoonte “eigen” maken. Oude gedachten ontkrachten; denk bijvoorbeeld aan de gedachte als het even tegen zit: ‘zie je wel het lukt mij toch niet- laat maar- ik heb geen zin meer’. Mensen  moeten vaak  leren emoties een plek geven. Mensen die worstelen met gewicht zijn vaak gekwetst.  Verdriet en pijn staan veranderingen in de weg. Ook daar moet aandacht aan gegeven worden.

Bij de Nutri kliniek – waar Diëtheek diëtist Berry van Kats en Marjolein Kamps  werken – worden leefstijl gegeven op basis van DNA-profiel en leefstijl.

Berry van Kats en Marjolein Kamps, diëtist

Het DNA onderzoek wordt gedaan bij de Nutri Kliniek:  www.nutrikliniek.nl

Het onderzoek geeft informatie over de risico’s op het ontwikkelen van overgewicht en ook de risico’s op het ontwikkelen van diabetes,  hoge bloedruk, ontregelde cholesterolwaarden en botontkalking.

Diëtheek werkt samen met de Nutri Kliniek. Cliënten van Diëtheek die hun DNA willen laten onderzoeken krijgen korting.

 

 

 

 

 

 

 

By |2017-04-11T08:58:10+02:00februari 20th, 2017|Overgewicht / Afvallen|Reacties uitgeschakeld voor Je hoort het zo vaak, het zit in mijn genen.

About the Author: