//6 belangrijke adviezen om nierproblemen te voorkomen

Sommige mensen hebben een grotere kans op het krijgen van nierproblemen. Bijvoorbeeld als je diabetes mellitus hebt, een verhoogde of verlaagde bloeddruk of bij ontstekingen. Schade aan de nieren heb je dus niet altijd zelf in de hand. Maar door een gezonde leefstijl kun je de kans dat dat er schade ontstaat wel verkleinen.

Je nieren zijn heel belangrijk in je lichaam. Ze filteren je bloed, maken hormonen aan en zorgen dat je teveel aan vocht kwijt raakt. Als je nieren niet meer goed werken dan gaat er dus snel heel veel mis in je lichaam.

6 adviezen om nierproblemen te voorkomen

  1. Met stip op nummer 1 staat het advies om gezond eten en een gezond gewicht handhaven. Let vooral op het minderen van zout in de voeding. Omdat het grootste deel van het zout dat we binnenkrijgen komt uit voedsel uit pakjes, zakjes, potten en blikken, zou je moeten proberen eens wat vaker zelf te koken met pure producten. Je zal versteld staan van de smaak, deze is namelijk puur!
  2. Drink voldoende, zodat de nieren afvalstoffen goed kunnen filteren en afvoeren. Water, koffie en thee zijn de beste opties. Frisdranken en sapjes zijn niet zo goed voor het gewicht, probeer deze daarom te minderen.
  3. Rook niet.
  4. Ga op tijd plassen. Luister naar je gevoel en ga plassen als je aandrang voelt. Te veel druk op de blaas is niet goed voor de nieren.
  5. Zorg voor voldoende slaap en rust. Het nierweefsel kan zichzelf namelijk tijdens de slaap herstellen en genezen.
  6. Beweeg voldoende. Denk hierbij aan dagelijks minimaal 30 minuten bewegen. Dit kunnen dagelijkse activiteiten zijn zoals op de fiets naar het werk of het huishouden doen.

Lekker eten zonder pakjes en zakjes

Vind je het lastig om zelf te bedenken hoe je zonder pakjes en zakjes je gerechten lekker kan maken? Er zijn gelukkig veel recepten die je verder helpen. Op de website van de Nierpatiënten Vereniging Nederland kun je bijvoorbeeld lekkere recepten vinden voor maaltijden, maar ook voor tussendoortjes.

Lekkere recepten zonder pakjes en zakjes vind je ook in ‘Het grote zonder pakjes en zakjes kookboek’ en op de website www.PuurGezond.nl.

 

Heb je nierproblemen en ben je bij een diëtist onder behandeling? Vraag dan naar het kookboek ‘Eten met plezier’.  Via de diëtist kun je dit boek gratis ontvangen.

En als je uit eten gaat, is het handig om op de website van de Nierpatiënten Vereniging Nederland even te kijken op de lijst van restaurants waar je zoutarm kunt eten, die leden hebben samengesteld. Heel handig!

Vragen?

Mocht je na het lezen vragen hebben of het moeilijk vinden om het zout in de voeding te minderen. Neem dan contact op met een van onze diëtisten en samen zullen wij naar een gezonde leefstijl zoeken die niet alleen gemakkelijk maar ook lekker is!

By |2018-08-01T15:40:09+02:00januari 17th, 2018|Nierfalen|Reacties uitgeschakeld voor 6 belangrijke adviezen om nierproblemen te voorkomen

About the Author: