//Extra eiwitten na het sporten, is dat nou zinvol?

Binnen sportscholen en fitnesscentra kun je er bijna niet omheen: eiwitshakes en eiwitsupplementen. Maar wanneer is het nou zinvol om eiwitten extra aan te vullen?

De basis moet goed zijn

Vooral bij krachtsporters is het gebruik van extra eiwitten heel populair. Natuurlijk wil je een zo optimaal mogelijk herstel nadat je je in het zweet hebt gewerkt. Voeding speelt hierbij een belangrijke rol. De vraag of je die shake nodig hebt, begint eigenlijk bij de vraag hoe volwaardig je voedingspatroon is. De sportvoedingspiramide laat mooi zien hoe een voedingspatroon voor een sporter er uit hoort te zien. Zie het zo: als je begint met het bouwen van een piramide, start je niet met het dak. Je fundering en onderste verdieping moet stevig genoeg zijn, om de rest er op te kunnen bouwen. Zo werkt het ook met een (sport)voedingspatroon. Wil je effect hebben van je training en overweeg je eiwitshakes of supplementen? Ga dan eerst na of je basisvoeding goed is. Pas daarna kun je aan extra’s denken, anders heeft het echt geen zin.

Hoeveel eiwitten zijn nodig?

Hoeveel eiwitten heb je nodig? Dat hangt van verschillende factoren af. Uiteraard ligt het aan de soort sport, maar ook aan de intensiteit, duur en frequentie van je trainingen. Voor krachtsporters zijn eiwitten heel belangrijk, omdat ze bijdragen aan de opbouw van spiermassa. Maar een optimale eiwitinname is zeker niet alleen voor krachtsporters van belang. Ook duursporters kunnen veel baat hebben bij een optimale eiwitinname.

Zowel de hoeveelheid als de timing van je inname is belangrijk. Train je intensief en is je doel het opbouwen van spiermassa, dan heb je tussen de 1,2 en 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Een sportdiëtist kan je helpen bij het exact bepalen van jouw persoonlijke eiwitbehoefte.

Na de training

Heb je net een flinke (kracht)training gedaan? Dan is het aanbevolen om kort na de training 20 tot 25 gram eiwit te gebruiken. Meer dan 30 gram is nooit nodig, omdat je lichaam niet in staat is een dergelijk grote hoeveelheid in één keer te gebruiken. Je kunt die 20 tot 25 gram eiwit is natuurlijk te halen uit een eiwitshake, maar het kan ook uit gewone voedingsmiddelen. Een paar voorbeelden:

  • 250 gram magere kwark met 3 eetlepels muesli
  • 2 volkorenboterhammen met 2 gekookte eieren
  • Maaltijdsalade met gemengde sla, 1 el noten, 1 el kikkererwten en 50 gram reepjes gegrilde kipfilet

Ga naar de sportdiëtist!

Wil je een voedingsadvies afgestemd op jouw persoonlijke situatie en sport? Trek dan aan de bel bij een (sport)diëtist van Diëtheek.

By |2018-02-28T14:48:52+00:00maart 8th, 2018|Sportvoeding|Reacties uitgeschakeld voor Extra eiwitten na het sporten, is dat nou zinvol?

About the Author: