/, Geen categorie/Maagverkleining? Dat is hard werken!

 

Steeds meer mensen met ernstig overgewicht kiezen tegenwoordig voor bariatrische chirurgie, oftewel een maagverkleining. Het lijkt soms wel of deze mensen heel gemakkelijk in aanmerking komen voor deze operatie, maar het tegendeel is waar. Daarom deel ik graag het eigen verhaal van één van mijn patiënten, José Bos. Haar verhaal laat goed zien dat je niet ‘zo maar’ een operatie krijgt. Integendeel, er wordt veel van patiënten verwacht voordat ze voor de operatie in aanmerking komen.

“Altijd was ik een stevige dame en emotie-eter. In 2014 besloot ik het roer om te gooien en er wat aan te gaan doen. Na lang nadenken meldde ik mijzelf aan bij de Obesitaspoli. Ik kreeg een screening en mocht door voor de operatie. Wel moest ik zelf 20 kilo afvallen voor de operatie en werken aan mijn emotie-eten. Het afvallen was noodzakelijk omdat er boven een BMI van 60 niet werd geopereerd. Omdat ik zoveel moest afvallen, heb ik samen met de diëtist besloten om koolhydraatbeperkt te gaan eten. Dit lukte erg goed. De kilo’s vlogen er af. Tijdens het traject moesten we ook 3 maanden sporten in een groep. Het contact met lotgenoten daar vond ik erg fijn. We steunden elkaar en ik kreeg mijn eetprobleem steeds meer onder controle. Voorafgaand aan het traject was ik eerst zelf ook 20 kilo afgevallen en uiteindelijk met het koolhydraatbeperkt dieet nog eens 33 kilo. Ik had dus voor de operatie al een flinke stap (-53 kilo) gemaakt. 

In juli 2015 was mijn operatie. Alles is goed verlopen, ik ben na een tijd weer gaan sporten. Dit vind ik nu echt leuk om te doen. Ooit woog ik 187 kilo en nu 75 kilo. Ik heb nu gewoon een compleet nieuw leven: ik doe alles, sta positief in het leven, ben niet meer depressief, heb rust in mijn hoofd en geen eetbuien meer. Zo geweldig! Het blijft hard werken maar ik voel me zoveel gelukkiger in mijn nieuwe lijf. Ik kan dit iedereen met heel ernstig overgewicht aanraden. Het heeft me zoveel kracht gegeven. Ik zou zeggen: ‘Ga ervoor!’”

Jose is er inderdaad vanaf dag één voor gegaan. Ze heeft haar voeding aangepast en in de voorbereidende fase haar valkuilen op een rijtje gezet. Bariatrische chirurgie is bij ernstig overgewicht een heel goed hulpmiddel. Maar het vergt motivatie, inzet en doorzettingsvermogen om het maximale eruit te halen en succes op lange termijn te behouden.

Wilt u meer informatie over een maagverkleining? Neem dan contact op met een van onze dietisten: www.dietheek.nl

By |2018-08-01T15:40:04+02:00april 21st, 2018|Achter de schermen, Geen categorie|Reacties uitgeschakeld voor Maagverkleining? Dat is hard werken!

About the Author: