/, Weetjes/Mam, ik moet naar de wc…

Zitten jullie nét met het gezin aan tafel, dan roept er een kind: ‘ik moet naar de wc!’. Hoe komt het toch dat ze altijd tijdens het eten naar het toilet moeten voor een grote boodschap? Het is een heel natuurlijke reflex: de gastrocolische reflex.

Seintje

Op het moment dat de maag gevuld wordt (de gaster in het Latijn), gaat er via de maag een seintje naar de hersenen. Die hersenen geven vervolgens weer een signaal af naar de dikke darm (het colon in het Latijn): er komt weer nieuwe voedselvoorraad aan om te verwerken. Als reactie gaat de dikke darm zich alvast samentrekken, en krijg je aandrang. Zo komt er weer ruimte voor een nieuwe maaltijd om te verteren.

Baby aan de borst

Kinderen hebben die reflex nog heel sterk. Het beste voorbeeld is wel de baby die aan de borst al de luier vol poept. Maar ook iets oudere kinderen luisteren nog goed naar hun lichaam en krijgen aandrang. Sommige ouders verbieden om tijdens de maaltijd naar de wc te gaan, maar eigenlijk is dat heel jammer. Want als je de aandrang negeert, verdwijnt het weer. Zo verleert een kind om goed te luisteren naar het lichaam. Laat je kind dus gewoon even van tafel gaan als het moet.

By |2018-09-07T09:22:21+02:00augustus 13th, 2018|Maag-, lever-, darmziekten, Weetjes|Reacties uitgeschakeld voor Mam, ik moet naar de wc…

About the Author: