//Dit is het ketogeen dieet

Het ketogeen dieet is populair bij mensen die snel willen afvallen of bij mensen met diabetes mellitus type 2. Maar wat is het eigenlijk?

Normaal gesproken draaien je hersenen compleet op glucose (koolhydraten) als energiebron. Maar moeder natuur heeft een oplossing bedacht voor het geval er geen glucose beschikbaar is. Je schakelt dan over op vetverbranding. Het vetweefsel wordt afgebroken tot vetzuren en ketonen. En juist die ketonen zijn uitstekende brandstof voor de hersenen. Als je lichaam ketonen aanmaakt, ben je ‘in ketose’. Je kunt het ruiken, omdat je adem dan naar aceton gaat ruiken. Je kunt het meten met speciale sticks, die je in webwinkels kunt kopen. Voor mensen met overgewicht is ketose perfect, omdat je lijf dan puur draait op vetverbranding.

Streng dieet

Je lichaam zal altijd eerst glucose gebruiken als energiebron voor de hersenen. Pas als er helemaal geen koolhydraten (glucose) beschikbaar zijn voor de verbranding, gaat je lichaam in ketose. Dat betekent dat er geen of nauwelijks koolhydraten in je eten voorkomen, niet in je bloed en niet in de koolhydraatvoorraden (glycogeen) in je spieren en lever. Om ketose te bereiken moet je dus een streng koolhydraatbeperkt dieet volgen. De omschakeling zal ook echt wel even wennen zijn voor je lichaam. Al met al niet iets om op eigen houtje te doen: een diëtist kan je helpen!

By |2018-09-07T09:40:29+00:00september 21st, 2018|Weetjes|Reacties uitgeschakeld voor Dit is het ketogeen dieet

About the Author: