//Voedingstips voor de allerkleinste wondertjes  

 

Ivette is diëtist maar ook moeder van een te vroeg geboren dochtertje. Als ervaringsdeskundige weet zij maar al te goed hoe het is om een prematuur wondertje te hebben.

Een fijne en zorgeloze zwangerschap verandert plotseling in onzekerheid, angst en veel zorgen. Met 29 weken werden wij  sneller dan verwacht papa en mama. Een klein meisje, 920 gram, 10 teentjes en 10 vingertjes, helemaal compleet. Gedurende 9 weken ligt dit wondertje in een huisje (couveuse) haar voeding krijgt ze via een slangetje door haar neus genaamd sonde. Ze is heel kwetsbaar.

We mogen elke dag bij haar kijken, haar verzorgen, ‘buidelen’ en haar voeding verzorgen. Na een lange tijd mag ze mee naar huis. Veel dingen zijn niet zo vanzelfsprekend als bij andere kindjes. Graag deel ik daarom 3 voedingstips aan de ouders met een prematuur kindje.

 

  1. Schuldgevoel

Borstvoeding geven is iets heel moois en de beste voeding voor je kindje. Moedermelk van een prematuur bevallen moeder is uniek en speciaal aangepast aan de behoefte van het te vroeg geboren kind. Wanneer je kindje te vroeg geboren is zal de productie nog echt op gang moeten komen. Geef jezelf geen schuldgevoel als het niet lukt of als je niet voldoende in staat bent om het te geven. Mocht het wel vlot op gang komen dan is dat natuurlijk super. Op de website van borstvoeding.com is een protocol te vinden voor borstvoeding bij prematuren.  Wist je dat je een babyweegschaal kan lenen vanuit het ziekenhuis?

  1. Dagtaak

Het voeden van een prematuur is een dagtaak. Heeft je baby nog niet voldoende zuigreflex dan ben je zeker 5 a 6 keer per dag aan het kolven. Bij een vroeggeboorte of prematuur kan het zijn dat je borstvoeding gestimuleerd moet worden. Mijn advies is om contact op te nemen met een lactatie deskundige vanuit het ziekenhuis. Er zijn hulpmiddelen om het sneller en beter opgang te krijgen (het scheelt een hoop stress).

  1. Energie

Wanneer je prematuur niet of voldoende wil drinken van de fles of borst ontstaan er zorgen. Je hebt immers geleerd dat je baby 6x per dag voeding nodig heeft en in sommige gevallen ook nog een verrijking van BMF erbij krijgt. Bedenk je ten alle tijden dat voor een prematuur alles heel veel energie kost. Geef je baby aan dat hij/zij niet wil, probeer het niet te forceren. Pak een later moment. Mocht het op een ander tijdsstip niet lukken, kies dan voor de lepelfles. Dit kost minder energie voor je baby.

  1. Groei

Er zijn speciale groeicurves voor premature kindjes. Hierin kan worden aangegeven met welk aantal weken het kindje is geboren en kan je de juiste groei monitoren.

Heb jij vragen over een gezonde voeding voor jouw kindje? Neem gerust contact op met een van onze diëtisten.

Ivette Schuurman, diëtist Diëtheek

By |2018-11-16T11:04:10+02:00november 20th, 2018|Geen categorie|Reacties uitgeschakeld voor Voedingstips voor de allerkleinste wondertjes  

About the Author: