Kerstmenu hoofdgerecht: mediterrane groentetaart

/, Kerstrecepten, Recepten/Kerstmenu hoofdgerecht: mediterrane groentetaart

Kerstmenu hoofdgerecht: mediterrane groentetaart

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 6 teentjes knoflook
  • 5 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 2 aubergines
  • 8 gram verse tijm
  • 1 verse spitskool (groot)
  • 400 gram wilde spinazie
  • 295 gram gegrilde rode paprika’s (in pot)
  • 50 gram pijnboompitten
  • 400 gram cannellinibonen in blik
  • 250 gram cherrytomaten

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Leg de teentjes knoflook in een ingevette ovenschaal en besprenkel deze met olijfolie
  3. Pof de knoflook in ongeveer 45 minuten in de oven.
  4. Snijd ondertussen de aubergines in de lengte in plakken van ongeveer een ½ cm dik.
  5. Haal de blaadjes van de takjes tijm.
  6. Verhit de grillpan zonder olie of boter en gril hierin de aubergine plakken in ongeveer 6 minuten aan beide kanten.
  7. Haal ondertussen 4-5 buitenste bladeren van de spitskool af en snijd de harde kern eruit.
  8. Kook de spitskool bladeren ongeveer 4 minuten in ruim kokend water,  spoel ze daarna gelijk af met met koud water. Dep ze daarna droog met keukenpapier.
  9. Verhit 2 eetlepels olie in een pan en voed de spinazie in delen toe.
  10. Laat de spinazie al omscheppend met de helft van de tijm in 3 minuten slinken en daarna uitlekken in een vergiet. Duk er zoveel mogelijk vocht uit.
  11. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  12. Laat de paprika uitlekken en snijd in repen van 2 cm breed.
  13. Maal de pijnboompitten met de rest van de tijm in de keukenmachine.
  14. Laat ondertussen de canellinibonen uitlekken in een vergiet.
  15. Haal de knoflook uit de oven.
  16. Maal de bonen, knoflook en de rest van de olie in de keukenmachine tot een puree.
  17. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  18. Bekleed de bodem en rand van de springvorm met de koolbladeren en houd 1 koolblad achter.
  19. Verdeel achtereenvolgens de helft van de aubergine, bonenpasta, paprika en spinazie laag voor laag over de bodem. Druk voorzichtig aan.
  20. Herhaal dit met de rest van de aubergine, bonenpasta, paprika en spinazie.
  21. Vouw het achtergehouden koolblad er overheen, druk aan en dep eventueel droog.
  22. Verdeel de gemalen pijnboompitten erover.
  23. Zet de springvorm op een bakplaat en leg de tomaten  op de bakplaat naast de vorm.
  24. Bak de groentetaart in ongeveer 30 minuten in het midden van de oven.
  25. Haal de taart uit de oven en zet op een bord, verwijder de springvorm.
  26. Garneer met de tomaten.

Indien wenselijk serveer je hierbij vis, vlees of gevogelte.

By |2018-12-14T11:49:34+00:00december 12th, 2018|Geen categorie, Kerstrecepten, Recepten|Reacties uitgeschakeld voor Kerstmenu hoofdgerecht: mediterrane groentetaart

About the Author: