/, Weetjes/Pindakaas-addict

Je kan wel stellen dat ik tot de groep echte ‘pindakaaslovers’ of pindaddicts van Nederland hoor. Ik wil John Harvey Kellogg, die de pindakaas in 1893 op de markt heeft gebracht, ontzettend bedanken want ik kan mij een leven zonder dit heerlijke gezonde smeersel niet meer voorstellen.

Wist je dat er ontzettend veel manieren zijn waarop je pindakaas kan gebruiken? Alleen een standaard smeersel voor op je boterham of crackers is het al lang niet meer (al is dit ook lekker hoor) Een lekkere manier om pindakaas eens anders te gebruiken is met bijvoorbeeld een plakje kaas, laagje appelstroop of banaan. Ik gebruik het zelf vaak om pindasaus van te maken of verwerk het in een curry.  Maar ook haal ik de lepel wel eens door de pot om  toe te voegen aan mijn kwark of verdund met yoghurt als dressing op een wrap of door een salade. En wist je dat pindakaas ook heerlijk is om te verwerken in koekjes, cake en bananenbrood? Zoals je leest er zijn eindeloze mogelijkheden.

Als echte liefhebber werd het tijd mij eens te verdiepen in de pindakaas en dat brengt nog wat leuke feiten naar boven. Wist je bijvoorbeeld dat een pinda geen noot is, maar een peulvrucht? Vanwege hun eigenschappen en samenstelling worden ze toch vaak tot de groep noten gerekend. Het eten van dagelijks een handje noten of  pinda’s verlaagt het LDL-cholesterol gehalte en verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Nog een leuk weetje de naam pindakaas wordt alleen in Nederland gebruikt. In andere landen wordt de naam peanut butter gebruikt, maar in Nederland was destijds de term boter beschermd en mocht alleen roomboter, boter, heten.

Best bijzonder gezond is onze pindakaas dus!

Welke nou mijn favoriet is? Ik dacht dat ik hem had gevonden, de 100% pindakaas met een stukje noot erin, maar nu stond ik laatst in de supermarkt en zag dat ze nu pindakaas hebben met smaakjes zoals caramel zeezout en speculaaskruiden. Deze pindakaaslover moest dit natuurlijk uitproberen….

Om af te sluiten deel ik hier nog een lekker recept met pindakaas als een van de ingrediënten.

 

Pinda(kaas)soep

Wat heb je nodig voor 4 personen?

 • 1 ui
 • 3 tenen knoflook
 • 2 cm verse gember
 • 2 eetlepels zonnebloemolie
 • 3 theelepels sambal manis
 • 1 liter water
 • 3 kippenbouillionblokjes
 • 250 gram soepgroente
 • 1 stengel citroengras
 • 300 gram kipfilet
 • 6 eetlepels pindakaas
 • 3 eetlepels ketjap manis
 • 3 theelepels Ketoembar (gemalen koriander)
 • ½ citroen

Hoe maak je het?

 1. Pen en snipper de ui en knoflook fijn.
 2. Schil en snijd de gember fijn.
 3. Verhit de olie in een soeppan en bak hierin de ui, knoflook, sambal en gember 2 minuten.
 4. Blus dit af met het een liter water.
 5. Voeg de bouillontabletten en de soepgroente toe.
 6. Kneus het citroengras en voeg deze toe aan de bouillon en kook 30 minuten op laag vuur.
 7. Snijd de kipfilets in stukjes en voeg na 15 minuten toe aan de bouillon.
 8. Meng ondertussen de pindakaas, ketjap en koriander in een kom en verdun dit met een paar eetlepels van de bouillon tot sausdikte.
 9. Roer dit mengsel door de bouillon.
 10. Pers de citroen uit en breng de soep op smaak met het sap en eventueel nog wat ketjap. Verwijder voor het serveren het citroengras.

Serveertip:

Garneer eventueel met wat taugé en rode peper.

Eet smakelijk!

Danita van der Linden 

By |2019-01-23T14:37:54+02:00januari 24th, 2019|Recepten, Weetjes|Reacties uitgeschakeld voor Pindakaas-addict

About the Author: