/, Weetjes/Vega onder de loep

Het is deze week een speciale week namelijk de nationale week zonder vlees. Inmiddels is tot veel mensen doorgedrongen dat we best met wat minder vlees toekunnen. Ook als diëtist zie ik steeds vaker cliënten die minder of helemaal geen vlees meer eten. De overwegingen om dit te doen zijn heel divers. Mijn eerste vraag is vaak: ‘kies je een vervanger voor het vlees’?  Met het antwoord: “nou, nee, niet, ik eet gewoon geen vlees meer” komen mijn cliënten dus niet weg. Waarom niet? Omdat er tegenwoordig talloze manieren zijn om je vlees goed te vervangen en omdat er je wel een aantal voedingsstoffen tekort komt als je geen vlees meer eet en deze niet vervangt.

Maar wat kan je gebeuren als je geen vlees meer eet en weinig ei en zuivel gebruikt? Ik geef je een voorbeeld uit de praktijk. Vorige week sprak ik een jonge vrouw met vermoeidheidsklachten, mentale klachten, spierklachten en krachtverlies bij sporten. Uit ons gesprek bleek dat ze al een tijdje vegetarisch eet, niet bewust vervangers inzette en eigenlijk ook geen melkproducten gebruikt. Ze gaf aan dat ze dat niet lekker vond. Het bleek dat ze veel te weinig eiwitten eet. Dit had grote invloed op haar prestatievermogen/spiermassa, haar mentale veerkracht, energiehuishouding en spijsvertering. Eiwitten zijn dus broodnodig. Dit is wat mijn werk als dietist nou zo leuk maakt. Samen met iemand kijken hoe je het voedingspatroon kan optimaliseren passend bij de persoonlijke wensen van de cliënt.

Het is dus heel verstandig om je eetpatroon goed onder te loep te nemen als je voor een vega of zelfs vegan eetpatroon gaat. Mocht je twijfelen of jou voeding volwaardig is en wil je hier graag hulp bij, neem dan contact op met de Dietheek-diëtist.

Tot slot deel ik graag 3 tips en nog 1 recept met je:

Tip 1. Combineer in een gerecht peulvruchten met volkoren granen: maak chili con carne met zilvervliesrijst ( en veel groenten natuurlijk)

Tip 2. Eet overdag een handje noten, dan heb je deze eiwitten vast binnen. Als je dit combineert met  iets van peulvruchten of volkoren granen, dan zit je zeker weten goed. Een leuk voorbeeld: eet een volkoren boterham met 100% pindakaas of notenpasta.

Tip 3. Gebruik regelmatig quinoa: deze graansoort is zo volwaardig qua eiwitten dat je deze prima kunt inzetten als vervanger van de eiwitten uit dierlijke producten.

Recept: Kikkererwtenburger ( recept voor 2 personen)

Wat heb je nodig:

 • 200 gram geweekte kikkererwten,
 • 1 eetlepel volkoren meel (of havermeel/amandelmeel),
 • 1 theelepel komijnpoeder,
 • 1 ei, 1 theelepel chilipoeder,
 • 1 theelepel (gerookte) paprikapoeder,
 • 1 sjalotje,
 • 1 teen knoflook
 • zout

Hoe maak je het?

 • Mengt de kikkererwten met het sjalotje, ei, de chilipoeder en de knoflook in een blender of met staafmixer tot een pasta. Je mag nog wel iets van de kikkererwten zien.
 • Meng het meel door de pasta en breng op smaak met zout en andere kruiden. Even proeven en mogelijk meer kruiden toevoegen.
 • Met natte handen 2-4 burgers vormen van het mengsel. Eventueel extra meel toevoegen als het te vochtig is.
 • Voor het bakken de burgers licht bebloemen.
 • Olie verhitten in de koekenpan en op niet te hoge temperatuur mooi bruin bakken. Niet te snel/veel omdraaien, want de burger kan snel uit elkaar vallen.

Deze burger is heerlijk op een bolletje als een broodje burger, maar kan ook prima bij een groente-aardappel gerecht geserveerd worden.

Eet smakelijk

Ria Bouwhuis

By |2019-08-15T11:43:06+02:00maart 12th, 2019|Gezonde leefstijl, Weetjes|Reacties uitgeschakeld voor Vega onder de loep

About the Author: