//Feiten en fabels over diabetes

Er wordt altijd veel geschreven en gepraat over diabetes. Om deze reden hebben wij een aantal feiten en fabels voor jullie onder elkaar gezet.

Krijg je van veel snoepen diabetes? 

Als je veel snoept of veel suiker eet krijg je niet zomaar diabetes. Diabetes wordt veroorzaakt doordat de alvleesklier  onvoldoende of geen insuline meer produceert . Waarom dit gebeurt, is nog weinig over bekend. Suiker op zich vormt geen risico maar het is natuurlijk niet aan te raden om veel te snoepen. Want het is wel een feit dat in suikerrijke producten vaker ongezonde producten zijn.  De kans op overgewicht vergroot hierdoor, en dat vergroot het risico op diabetes type 2.

Wanneer heb je een grotere kans op diabetes:

1. fors overgewicht of obesitas;

2. diabetes in de familie;

3. wanneer je (vrouw) zwangerschapsdiabetes hebt gehad.

Diabetes krijg je alleen als je oud bent

Helaas steeds meer mensen van alle leeftijden krijgen diabetes. Vroeger werd diabetes type 2, ouderdomsdiabetes genoemd maar die term gebruiken we nu niet meer. Diabetes type 2 hangt nu meer samen met een ongezondere leefstijl en overgewicht. Er zijn in Amerika zelfs al kleuters bekend die diabetes hebben. Maar ook steeds meer kinderen en jongeren krijgen diabetes type 1. Onderzoekers zijn bezig met uitzoeken waar de oorzaak hiervan ligt.

Zware diabetes of een beetje diabetes

Je kan niet een beetje diabetes hebben, je hebt diabetes of je hebt het niet. Omdat ieder persoon met diabetes anders is moet daar de behandeling op worden aangepast. Zo moeten mensen met diabetes type 1 meerdere keren per dag insuline spuiten en bij mensen met diabetes type 2 reageren de cellen niet meer goed op hun lichaamseigen insuline.  Deze groep krijgt meestal tabletten om de alvleesklier te stimuleren meer insuline aan te maken of om de lichaamscellen gevoeliger voor de insuline te maken.

Diabetes is te genezen

Helaas is diabetes is (nog) niet te genezen. Het dichtst in de buurt van genezing komt transplantatie van de alvleesklier, bij mensen met diabetes type 1. Maar dat is een zware ingreep met ook daarna de nodige risico’s. Transplantatie wordt dan ook alleen uitgevoerd bij mensen die door diabetescomplicaties in levensgevaar zijn, zoals bij uitval van de nieren.
Mensen met diabetes type 2 hebben geen baat bij transplantatie, omdat hun hele lichaam ongevoeliger is geworden voor insuline. Soms kan iemand met diabetes type 2 door gezond te leven de bloedsuikerspiegel binnen normale grenzen houden. Maar dat wil niet zeggen dat hij geen diabetes meer heeft. De diabetes is, zoals we dat noemen, alleen goed onder controle.  Als je even wat minder oplet met voeding en bewegen stijgen de bloedglucosewaarden weer snel.

Met deze reden is het belangrijk om regelmatig op controle te komen bij de arts, diabetes verpleegkundige en diëtist.

Iemand met diabetes is ziekelijk

Nee, iemand met diabetes die goed behandeld wordt en geen ernstige diabetescomplicaties heeft, kan in principe gewoon fit zijn. Diabetes maakt van een mens geen ‘zwak’ persoon. Een diabetespatiënt heeft dezelfde kans op verkoudheid en griep als iedereen. Maar áls een virusinfectie optreedt, zoals griep, dan is dat wel vervelend voor het onder controle houden van de bloedsuiker. Infecties kunnen, net als emoties en stress, de bloedsuikerspiegel uit balans brengen. Daarnaast heeft het lichaam door diabetes vaak meer moeite om een infectie te overwinnen. Daarom krijgen mensen met diabetes het advies een griepprik te halen.

Wil jij meer coaching en ondersteuning bij het onder controle houden van de je bloedsuiker spiegel of loop je risico om diabetes te ontwikkelen? Maak dan een afspraak bij een van onze diëtisten bij jouw in de buurt. Zij kunnen je verder helpen om je leefstijl stap voor stap, blijvend, te verbeteren

By |2019-11-29T12:02:50+02:00november 14th, 2019|Geen categorie|Reacties uitgeschakeld voor Feiten en fabels over diabetes

About the Author: