Kleurrijke kerst bijgerechten

De dagen of weken voor kerst staat ieder jaar bij velen weer in het teken van het kerstdiner. Wat gaan we koken? Of wie maakt welk gerecht? Vaak is een hoofdgerecht al snel bedacht, maar wat eet je erbij? Hieronder een drietal recepten voor een kleurrijk en gezond bijgerecht. Daarnaast is het gerecht ook nog duurzaam want we werken alleen met seizoengroente.

Bietjes uit de oven

Wat heb je nodig?  (4 personen)
  • 6 rode bieten
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • een halve sinaasappel (sap en rasp)
  • 2 el balsamicoazijn
  • Takje verse tijm
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • Bakplaat of ovenschaal
Hoe maak je het?
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schil de bietjes, snijd ze in partjes en doe ze in een kom.
  • Voeg de balsamicoazijn, het sap van een halve sinaasappel en een scheutje olijfolie toe.
  • Breng dit op smaak met een beetje peper, zout en de tijm. Meng dit allemaal goed door elkaar.
  • Bedek de bakplaat met bakpapier of vet de ovenschaal in.
  • Verdeel de bietjes over de bakplaat of ovenschaal.
  • Pel en snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Verdeel dit over de bietjes.
  • Rooster de bietjes in ongeveer 30 – 40 minuten gaar. Als je dikke partjes hebt gesneden hebben ze langer nodig in de oven.
  • Wanneer de bietjes gaar zijn haal je ze uit de oven en rasp je de schil van een halve sinaasappel over de bietjes en serveer meteen.
  • Je kunt deze balsamico bietjes zowel warm als koud serveren.

Boerenkoolsalade

Wat heb je nodig?  (4 personen)
Hoe maak je het?
  • Snijd de rode ui in dunne ringen en doe deze in een kom.
  • Breng de azijn met de suiker en het zout aan de kook en giet dit over de ui.
  • Verhit de zonnebloemolie in een pan en roerbak de boerenkool met de paprikapoeder in 4 minuten gaar.
  • Voeg peper en eventueel zout naar smaak toe.
  • Laat ondertussen de paprika uitlekken en snijd in repen van ½ cm.
  • Haal de boerenkool uit de pan en laat het afkoelen.
  • Giet de rode ui af en meng dit met de boerenkool en de paprika.
  • Strooi op het allerlaatste moment de croutons en cranberry’s over de salade.

Puree van pompoen met kruidnagel

Wat heb je nodig?  (4 personen)
  • Pompoen van ongeveer 1 kg 
  • 2 el Crème fraîche
  • 5 Kruidnagels
  • 2 gedroogde Laurier blaadjes
  • Mespuntje kaneel
  • Peper en zout – naar smaak
Hoe maak je het?
  • Was de pompoen en snijd hem in twee stukken.
  • Lepel het vruchtvlees en de zaadjes eruit
  • Snijd de pompoen helften in blokjes
  • Kook de blokjes pompoen in water, zout en de 2 laurierblaadjes in 10 minuten tot hij zacht is.
  • Giet de pompoen af en verwijder de laurierblaadjes.
  • Pureer de pompoen met een staafmixer en schep de crème fraîche en de kaneel erdoor.
  • Voeg naar smaak peper en zout toe
  • Hak de kruidnagel zo fijn mogelijk en roer deze door de puree (je kunt ook vermalen kruidnagel gebruiken)
By |2019-12-19T16:32:56+02:00december 19th, 2019|Geen categorie, Recepten|Reacties uitgeschakeld voor Kerstmenu

About the Author: