/, Weetjes/Zijn smoothies gezond?

Een smoothie is niet per definitie gezond of ongezond. Het is prima om zo nu en dan een smoothie te drinken maar een los stuk groente of fruit is beter.
Maar waarom?

Verzadigend gevoel

Gepureerde groente of fruit is minder verzadigend dan een los stuk groente of fruit. Je raakt er dus minder snel vol van.  Dit komt onder andere omdat je niet hoeft te kauwen als je een smoothie drinkt en je het sneller op hebt dan wanneer je het gewoon eet. Tijdens het kauwen van groenten en fruit krijgen je hersenen het bericht dat je aan het eten bent, zorgt ervoor dat je eetlust geleidelijk minder wordt en je verzadigd raakt Een tip: maak je wel een smoothie? Pak er dan een lepel bij.

Vitamines gaan verloren

Wanneer je groente en fruit pureert voor een smoothie, dan heb je er meer van nodig. De structuur van je groenten en fruit gaat kapot in de blender. Vitamines gaan hierdoor verloren.

Een smoothie die je zelf maakt bevatten wel meer vitamines en mineralen dan een kant- en klare smoothie uit de winkel.

Kan je afvallen met smoothies?

Sapkuren worden steeds populairder. Tijdens een sapkuur is het de bedoeling dat je alleen sappen of thee mag drinken en verder niets. Volg je een sapkuur met alleen smoothies, dan kan het zijn dat je in het begin wat gewicht verliest. Dit komt door het gebrek aan calorieën.

Een korte sap(smoothie)kuur van een paar dagen kan niet zo heel veel kwaad. Maar een langere kuur raden wij niet aan. Het lichaam zal op korte termijn spierweefsel afbreken door een gebrek aan voedingstoffen en wanneer je spierweefsel afbreekt zal ook je stofwisseling langzamer gaan werken. Wanneer je bewust wil afvallen kun je het best kiezen voor persoonlijk advies van een van onze diëtisten.

Conclusie

Je kunt zo nu en dan best genieten van een fruit- of groentesmoothie.  Zeker niet als je ze zelf maakt en kiest voor een gezonde variant. Het drinken van een smoothie is echter nooit een alternatief voor het eten van groente of fruit. Dit omdat er tijdens de bereiding vezels en vitamines verloren gaan.

Je smoothie zo gezond mogelijk maken?

Probeer de juiste balans te vinden tussen groenten, fruit, eiwitten en vet.  Wil je dat een smoothie een goede vervanger van een maaltijd is dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je smoothie ook de ingrediënten bevat die een maaltijd ook heeft.  Voeg  dus altijd naast fruit ook groenten, zaden, noten, pitten of zuivel(vervanger) toe.

Op zoek naar een lekker smoothie recept? Klik dan hier

By |2020-02-06T17:52:39+02:00februari 6th, 2020|Gezonde leefstijl, Weetjes|Reacties uitgeschakeld voor Zijn smoothies gezond?

About the Author: