//Uit een dag van een diëtist

Vandaag is het de dag van de diëtist.  Een dag om ons beroep even in het zonnetje te zetten. Wij doen dit door onze eigen diëtisten aan het woord te laten. Waarom is hun vak zo leuk, wat is hun passie en hoe hebben zij de Corona crisis ervaren?

Lees hieronder het dagboek van onze diëtist en franchisenemer Floor de Vries van Diëtheek Amsterdam-Noord.

In tegenstelling tot wat velen denken, zondigt ook een diëtist wel eens! Natuurlijk weet ik hoe het zit:  ‘Niet teveel, denk aan regelmaat, let op bewuste keuzes etc. Wat niet wegneemt dat ik dol ben op (nog warme) appeltaart, knapperig gebakken voedsel zoals bladerdeeg, een goede cappuccino, en een frietje op zijn tijd. Regelmatig geef ik in het werk mijn cliënten tips uit eigen ervaring, dingen die mij opvallen en lekker zijn. En ja, het is fijn als dat dan ook gelijk gezonde keuzes zijn. Daar zijn we immers beiden mee geholpen.  Zo heb ik als kind en student ooit aan atletiek gedaan en weet ik hoe fijn het is om over zo’n tartanbaan te rennen. Als ik ouders op het spreekuur spreek en zij aangeven op zoek te zijn naar een sport voor hun kind, het liefst buiten, tip ik ze wel eens op de plaatselijke atletiek vereniging, omdat je daar zoveel kanten mee uit kunt. En een gratis proeftraining is overal mogelijk. Wij geven als diëtist dus niet alleen advies over voeding maar juist over hoe je aan je leefstijl kan werken.

Ik heb inmiddels ruime werkervaring opgedaan in allerlei settings waar een diëtist maar in terecht kan komen: eerstelijnszorg, verpleeghuiszorg, kinderspreekuren, GGZ en verstandelijk gehandicaptenzorg. Persoonlijk heb ik die afwisseling nodig. Je leert zoveel over verschillende mensen in verschillende lagen van de bevolking, dat vind ik super interessant.

De afgelopen Coronatijd was lastig. De eerste weken werkte ook ik thuis. Lastig vond ik het om, tussen de telefonische spreekuren door, mijn kinderen te helpen met school. Zo heeft mijn oudste zoon dyslexie, dus dat was af en toe schipperen tussen even helpen om een opdracht te lezen om vervolgens 5 minuten later met een cliënt te praten over hoe het thuis gegaan was. Wat mij opviel aan veel van deze gesprekken, waren de angst en vaak ook de stress die mensen ervoeren. Met regelmaat gingen de gesprekken dan juist over hoe om te gaan met deze stress en spanning en niet specifiek over het eten zelf. Er was ook angst om naar buiten te gaan. Toch adviseerde ik dit wel in veel gevallen: ga wandelen alleen of met je partner, of samen met je kind naar het park of het bos. Dat zou veilig moeten kunnen en is goed voor je zowel je hoofd als je lijf, dus beter voor je weerstand.

Nu, in deze rare tijden, maar ook straks als hopelijk alles weer ‘normaal’ wordt, help ik graag weer mijn cliënten te werken aan een gezondere leefstijl;  aan gezond (en ook lekker!) eten, aan meer bewegen op maat, aan tips om beter te slapen en minder stress te ervaren.

Gezonde groet,

Floor de Vries 

By |2020-09-17T14:44:28+02:00september 19th, 2020|Weetjes|Reacties uitgeschakeld voor Uit een dag van een diëtist

About the Author: