
Wat heb je nodig:
- 125 gr boekweitmeel
- 100 gr amandelmeel
- 1 tl vanillearoma
- 60 gram proteïne poeder (verkrijgbaar bij de drogist of online)
- Een paar Stevia druppels
- 0,5 el bakpoeder
- mespuntje zout
- 2 el speculaaskruiden
- 85 gr Medjoul dadels of 1 eetlepel honing
- Een handje rozijnen
- 1 ei of 1 el gebroken lijnzaad geweekt in 3 el water
- 70 gr kokosolie (niet vloeibaar)
- 3 el amandelen of amandelschaafsel
- 3 el plantaardige melk of een eierdooier voor het bestrijken
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Doe het boekweitmeel en amandelmeel in een mengkom en voeg de vanille, Stevia, bakpoeder, speculaaskruiden, eiwitpoeder en zout hier aan toe.
- Ontpit de Medjoul dadels en voeg deze samen met de kokosolie, de rozijnen en het ei (of eivervanger) toe aan de mix
- Kneed dit alles tot een soepel deeg. Plaats het deeg voor een half uurtje in de koelkast.
- Rol het deeg uit, niet te dun en maak er een grote koek van.
- Besmeer de bovenkant van de koek met wat plantaardige melk of een eierdooier en verdeel wat grof gehakte amandelen of schaafsel over de koek.
- Schuif de de oven in voor zo’n 20 a 25 minuten. Houd de koek in de gaten! Iedere oven is anders.
- Laat de koek goed afkoelen buiten de oven, dan pas wordt de speculaas harder.
- Breek in stukken en bewaar luchtdicht in een trommel buiten de koelkast.
Gebaseerd op een recept van Oh my Pie https://ohmypie.nl/2017/11/11/glutenvrije-speculaasbrokken/