/, Kerstrecepten, Overgewicht / Afvallen, Recepten/Een energiebeperkt kerstmenu

Wanneer je let op het aantal calorieën wat je binnenkrijgt, kun je ook met Kerst nog steeds heerlijke gerechten op tafel zetten! Met een paar kleine aanpassingen is het kerstmenu omgetoverd tot een menu wat zeker verantwoord is voor jouw voedingspatroon. Het is een variant op dit kerstmenu. Veel succes en plezier in de keuken. En smakelijk eten!

Voorgerecht: romige champignonsoep

In plaats van room, gebruiken we Blueband Finesse light, dit is minder vet maar heeft toch een romige smaak. Boter wisselen we in voor olijfolie (van verzadigde naar onverzadigde vetten) en in plaats van aardappel gebruiken we pastinaak.

Wat heb je nodig (4 personen)

  • 500 gram (kastanje)champignons
  • 50 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 2 prei
  • 1 pastinaak
  • 3 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 liter water
  • 2 dl Blueband Finesse light
  • 1 eetlepel olijfolie
  • kruiden: tijm, laurier, peterselie
  • peper & zout

Hoe maak je het?

  • Breng het water aan de kook. Zet het vuur uit en doe het gedroogde eekhoorntjesbrood erin om bouillon van te trekken. Laat zeker 30 minuten staan.
  • Snijd de uien in grove stukken, snijd de prei in ringetjes en de knoflook in kleine stukjes. Maak de champignons schoon en snijd ze door de helft. Snijd de pastinaak in grove stukken.
  • Zet een grote pan op het vuur en fruit de ui 5 minuten in een eetlepel olijfolie.
  • Doe vervolgens de prei erbij en bak nog enkele minuten.
  • Doe vervolgens nog 1 minuut de knoflook erbij.
  • Neem vervolgens de champignons en bak ze nog enkele minuten mee.
  • Bak daarna de tijm, laurier en peterselie (naar smaak) kort mee.
  • Laat ten slotte de pastinaak nog kort meebakken.
  • Zeef ondertussen de bouillon van eekhoorntjesbrood en giet het vocht in de grote pan met de soepgroenten.
  • Laat de soep een half uur sudderen op laag vuur.
  • Haal het laurierblad uit de soep. Mix de soep glad met een staafmixer.
  • Roer de Blueband Finesse light door de soep en breng zo nodig op smaak met peper en zout.

Hoofdgerecht: kleverige kippenvleugeltjes in karamelsaus

Karamelsaus? Kan dat wel! Wel als je kiest voor een koolhydraatarme karamelsaus. Deze zijn zo te koop in de winkel, maar het is natuurlijk nog leuker om dit zelf te maken. Hiervoor heb je Sukrin Gold siroop (suikervervanger) en kokosmelk nodig. Omdat dit minder snel kookt dan suiker, duurt het maken van de saus iets langer dan in het ‘normale’ recept.

Wat heb je nodig (4 personen)

  • 1 kg kippenvleugels
  • 6 sjalotjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 stengels citroengras
  • 5 cm gember
  • de schil en het sap van 2 sinaasappels
  • 90 ml Sukrin Gold Siroop
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 el vissaus
  • olijfolie
  • 160 ml water

Hoe maak je het?

  • Verwarm de over voor op 180 graden celsius.
  • Snijd de sjalotjes, knoflook en gember in kleine stukjes. Kneus het citroengras.
  • Doe de olijfolie in een flinke braadpan. Fruit de sjalotjes, knoflook, gember, citroengras en de sinaasappelschil ongeveer 3 minuten.
  • Voeg vervolgens de Sukrin, 400 ml kokosmelk, de sinaasappelsap en de vissaus toe.
  • Laat het mengsel inkoken en binden. Dit duurt ongeveer 20 minuten, de karamelsaus moet stroperig worden. Neem de pan van het vuur en zet hem opzij.
  • Zet voor de kip een grote koekenpan op hoog vuur en voeg 3-4 eetlepels olijfolie toe. Kruid de kip met peper en zout en bak de stukken dan in gedeelten in 3 minuten bruin.
  • Leg de kippenvleugels in een ovenschaal. Wentel de vleugels vervolgens door je zelfgemaakte karamelsaus.
  • Bak de vleugels in 40-45 minuten goudbruin en kleverig in de oven.
  • Haal de vleugels uit de oven en breng zo nodig op smaak met peper en zout.

Hoofdgerecht: pastinaak met feta, peterselie en hazelnoten

Wat heb je nodig (4 personen)

  • 500 gram pastinaak
  • 200 gram feta
  • 20 gram verse peterselie
  • 60 gram hazelnoten
  • olijfolie

Hoe maak je het?

  • Warm de oven voor op 180 graden celsius.
  • Was en droog de pastinaak. Snijd in dunne repen in de lengte.
  • Wrijf de pastinaak in met olijfolie, leg ze in een ovenschaal en rooster ze voor ongeveer 40 minuten.
  • Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan.
  • Hak de hazelnoten en peterselie fijn. Verkruimel de feta. Meng vervolgens alles door elkaar met een scheut olijfolie.
  • Haal de pastinaak uit de oven en verdeel het zelfgemaakte mengsel over de pastinaak.
  • Verwarm het geheel vervolgens nog ongeveer 5 minuten in de oven.

Hoofdgerecht: couscoussalade

De couscoussalade bevat gezonde ingrediënten en voldoet dus aan een energiebeperkt menu! Het enige wat we hier hebben aangepast zijn de gedroogde abrikozen. Omdat deze meer suiker bevatten dan niet gedroogd fruit, hebben we hier gekozen voor frisse blauwe bessen.

Wat heb je nodig (4 personen)

  • 200 gram volkoren couscous
  • 2 paprika’s
  • Handje blauwe bessen
  • Handje pecannoten
  • Handje verse munt en peterselie
  • Sap van een halve citroen
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Was de paprika’s en snijd beide door de helft.
  • Leg wat aluminiumfolie op de bakplaat en leg de vier halve paprika’s erop, met het vel naar boven gericht.
  • Zet de bakplaat bovenin de oven en gril de paprika’s ongeveer 20 minuten. Ze hoeven niet helemaal zwart te zijn, maar wel grotendeels.
  • Pak de paprika’s met een tang uit de oven en doe ze 20 minuten in een plastic zak.
  • Vervolgens kan je gemakkelijk het zwarte vel van de paprika’s verwijderen.
  • Snijd de paprika’s ten slotte in stukjes.
  • Bereid de couscous volgens de verpakking.
  • Hak de pecannoten fijn..
  • Roer de pecannoten, blauwe bessen en paprikastukjes door de couscous.
  • Voeg peper en zout toe, het sap van een halve citroen en een scheut goede olijfolie.
  • Hak de kruiden en voeg deze toe aan het geheel.

Nagerecht: Chocoladelettermousse

Een lekker nagerecht hoort er met kerst toch een beetje bij, en daarom zijn we bij dit gerecht niet te streng geweest ;-). Wat we wel hebben aangepast is de suiker. Hiervoor in de plaats kun je een zoetstof gebruiken en in dit geval Sukrin. Let wel op dat je hiervan minder nodig hebt, omdat ze het zoeter is dan normale suiker. Ook de melkchocolade is in dit geval puur, omdat pure chocolade minder suiker bevat (dit scheelt zo’n 10-20%).

Wat heb je nodig (4 personen)

  • 250 gram pure chocolade(letter)
  • eiwit van 3 eieren
  • 100 gram Sukrin
  • 250 ml slagroom

Hoe maak je het?

  • Smelt de pure chocolade(letter) au bain marie.
  • Klop de 3 eiwitten stijf in een (vetvrije!) kom.
  • Voeg tijdens het kloppen beetje bij beetje de Sukrin toe aan de eiwitten.
  • Klop in een andere kom de slagroom stijf.
  • Schep vervolgens de gesmolten chocolade voorzichtig door de slagroom.
  • Roer vervolgens het eiwit door het chocoladeslagroommengsel. Niet te lang roeren anders klop je de lucht eruit.
  • Verdeel het mengsel over 4 glaasjes en laat deze minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Garneer de chocolademousse met wat geraspte chocolade, blauwe besjes en/of een blaadje munt.
By |2020-12-16T20:39:34+02:00december 16th, 2020|kerst, Kerstrecepten, Overgewicht / Afvallen, Recepten|Reacties uitgeschakeld voor Een energiebeperkt kerstmenu

About the Author: