Voor veel mensen is Kerst een moment om flink uit te pakken in de keuken. Even geen eenvoudig eenpansgerecht, maar een driegangenmenu om u tegen te zeggen. Best lastig, als je (tijdelijk) geen FODMaPs eet. Daarom hebben wij een FODMaP-vrij kerstmenu in elkaar gezet. Het is een variant op dit kerstmenu. Veel succes en plezier in de keuken. En smakelijk eten!

Voorgerecht: romige champignonsoep

Je verwacht het misschien niet, een champignonsoep tijdens het FODMaP-dieet, maar het kan toch echt! Gewone champignons zijn hoog in FODMaP’s, maar champignons uit blik en oesterzwammen zijn wel low FODMaP!

Wat heb je nodig (4 personen)

  • 1 el olijfolie met truffelaroma
  • 300 gram oesterzwammen
  • 200 gram champignons uit blik
  • 1,5 liter water
  • 3 low FODMaP bouillonblokjes (bijv. Maggi naturel bouillon, geel-rode verpakking)
  • Een flinke snuf peper
  • Een halve theelepel peterselie
  • 2 stengels bosui (alleen het groene deel)

Hoe maak je het?

  1. Maak de oesterzwammen schoon en snijd deze in stukjes. Laat de champignons uit blik uitlekken en spoel ze af.
  2. Verwarm de olijfolie in de pan en voeg hieraan de champignons en oesterzwammen toe en bak deze gaar.
  3. Kook de 1,5 liter water in de waterkoker en giet dit bij de champignons en voeg de bouillonblokjes toe.
  4. Laat de soep 10 minuten staan op laag vuur en breng op smaak met peper en peterselie.
  5. Snijd de bosui in ringentjes en garneer de soep met de bosui.

Hoofdgerecht: gemarineerde zoete en kleverige kippenvleugeltjes

Wat heb je nodig (4 personen)

  • 1 kg kippenvleugels
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 eetlepel rijstwijn of witte wijn azijn
  • 2 eetlepels (bruine) suiker
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • 1,5 eetlepel oestersaus
  • 1 eetlepel knoflookolie
  • ½ theelepel vijfkruidenpoeder (Chinese five spices)
  • Om te garneren: 2 eetlepel lente-ui ringetjes (alleen het groene deel), 1 eetlepel geroosterd sesamzaad, 1 eetlepel verse koriander, ½ rode chilipeper (zaadlijst verwijderd en in kleine ringetjes)

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Leg de kippenvleugels in een grote kom.
  3. Doe de sesamolie, azijn, suiker, sojasaus, tomatenpuree, oestersaus, knoflookolie en vijfkruidenpoeder in een klein kommetje en roer goed door.
  4. Giet de marinade over de kippenvleugels en meng dit goed met elkaar, zodat ze allen bedekt zijn met de marinade. Laat dit even 10 minuten staan.
  5. Leg wat bakpapier op een bakplaat en leg de kippenvleugels op de bakplaat.
  6. Bewaar de overige marinade om er later over heen te druppelen.
  7. Zet de kippenvleugels in de oven. Druppel de helft van de overgebleven marinade na 15 minuten bakken over de vleugels. Bak nog 15 minuten en druppel nu de overige marinade over de kippenvleugels.
  8. Bak nog 10-20 minuten tot de kippenvleugels mals en zacht zijn (de buitenkant moet een beetje kleverig zijn).
  9. Leg de kippenvleugels op een mooie schaal en strooi er wat lente-ui, sesamzaad, koriander en chilipeper over.

Hoofdgerecht: pastinaak met brie, peterselie en walnoten

Kaas tijdens het FODMaP-dieet? Het kan! Gerijpte kazen bevatten namelijk nauwelijks/geen lactose en zijn hierdoor geschikt. Wil je een wat pittigere kaas? Kies dan voor camembert i.p.v. brie.

Wat heb je nodig (4 personen)

  • 500 gram pastinaak
  • 200 gram brie
  • 20 gram verse peterselie
  • 60 gram walnoten
  • Olijfolie

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Was en droog de pastinaak. Snijd in dunne repen in de lengte.
  3. Wrijf de pastinaak in met olijfolie, leg ze in een ovenschaal en rooster ze voor ongeveer 40 minuten.
  4. Rooster de walnoten in een droge koekenpan.
  5. Hak ze walnoten en peterselie fijn. Snijd de brie in kleine blokjes. Meng vervolg alles door elkaar met een scheut olijfolie.
  6. Haal de pastinaak uit de oven en verdeel het zelfgemaakte mengsel over de pastinaak.
  7. Verwarm het geheel vervolgens nog ongeveer 5 minuten in de oven.

Hoofdgerecht: quinoasalade

Wat heb je nodig (4 personen)

  • 200 gram quinoa
  • 2 rode paprika’s
  • Handje rozijnen
  • Handje pecannoten
  • Handje verse munt en peterselie
  • Sap van een halve citroen
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Was de paprika’s en snijd beide door de helft.
  3. Leg wat aluminiumfolie op de bakplaat en leg de vier halve paprika’s erop, met het vel naar boven gericht.
  4. Zet de bakplaat bovenin de oven en gril de paprika’s ongeveer 20 minuten. Ze hoeven niet helemaal zwart te zijn, maar wel grotendeels.
  5. Pak de paprika’s met een tang uit de oven en doe ze 20 minuten in een plastic zak.
  6. Vervolgens kan je gemakkelijk het zwarte vel van de paprika’s verwijderen.
  7. Snijd de paprika’s ten slotte in stukjes.
  8. Bereid de quinoa volgens de verpakking.
  9. Hak de pecannoten fijn.
  10. Roer de pecannoten, rozijnen en paprikastukjes door de quinoa.
  11. Voeg peper en zout toe, het sap van een halve citroen en een scheut goede olijfolie.
  12. Hak de kruiden en voeg deze toe aan het geheel.

Nagerecht: Chocoladelettermousse

Wist je dat pure chocolade past in het FODMaP-dieet? Het is dan wel belangrijk om te kiezen voor 100% pure chocolade. Let er wel op dat je max. 30 gram pure chocolade per persoon kan gebruiken tijdens het FODMaP-dieet.

Wat heb je nodig (4 personen)

  • 180 ml lactosevrije slagroom
  • 120 gram pure chocolade
  • 20 gram suiker
  • 50 gram zachte boter
  • 30 ml heet water
  • 1 ½ theelepel vanille-extract

Hoe te maken?

  1. Smelt op laag vuur de chocolade met de suiker, boter en het water.
  2. Roer dit goed door, totdat het een egaal mengsel is en laat het afkoelen tot kamer temperatuur.
  3. Klop de slagroom stijf met het vanille-extract.
  4. Voeg wat slagroom toe aan de chocolade. Voeg daarna het mengsel toe aan de slagroom en spatel goed door.
  5. Verdeel over 4 glaasjes en zet in de koelkast om op te stijven.
By |2020-12-16T20:37:34+02:00december 16th, 2020|kerst, Kerstrecepten, Maag-, lever-, darmziekten, Recepten, Voedselovergevoeligheid en -allergie|Reacties uitgeschakeld voor Een FODMaP-vrij kerstmenu

About the Author: