//Gezond, lekker en goedkoop: 5 praktische tips

De decembermaand is een dure maand voor velen. Daarom vonden wij het een goed idee om wat budgettips met jullie te delen. Zo kom je deze dure maand toch net wat goedkoper door! Deze tips zijn natuurlijk ook handig om in andere maanden in te zetten, want zeg nou zelf: wie wil er nou niet gezond, lekker en goedkoop eten? Wij hebben 5 tips voor jullie op een rijtje gezet!

Tip 1: Kook op maat of hergebruik de restjes

Het weggooien van voedsel is zonde, maar toch wordt het nog veel in Nederland gedaan. Hiermee verspil je indirect ook geld, hoe jammer! Daarom is het een goed idee om op maat te koken, maar hoe kan je dat nou doen? Gebruik bijvoorbeeld recepten tijdens het koken die gemaakt zijn voor het aantal personen waarmee je gaat eten en weeg van te voren de ingrediënten die je gaat gebruiken af. Een handig hulpmiddel voor het afwegen van pasta, rijst en couscous in het Eetmaatje van het Voedingscentrum. Vindt je het toch lastig om op maat te koken of zit je na een bepaalde hoeveelheid vol van het eten, waardoor er wat eten overblijft? Bewaar dan het eten voor de dag erna als lunch of avondmaaltijd of vries het in. Hierdoor heb je altijd een gezonde maaltijd in huis als je bijvoorbeeld weinig tijd hebt of geen zin hebt om te koken!

Op de site van het Voedingscentrum kun je bij recepten de filter budget aanvinken, hierdoor vind je bijna 200 recepten onder de €2,25.

Tip 2: Gebruik minder vlees en/of vis

Vlees is een duur product, net zoals vis. Door deze producten minimaal 1 keer per week te vervangen voor bijvoorbeeld peulvruchten zoals bonen, kikkererwten of linzen bespaar je geld. Dit is namelijk veel goedkoper en ook nog eens goed voor het milieu! Andere goedkope vervangers van vlees of vis zijn bijvoorbeeld eieren of kaas zoals feta/mozzarella. In plaats van verse vis, kun je ook kiezen voor vis uit blik of uit de diepvries, deze zijn vaak ook goedkoper.

Tip 3: Plan je maaltijden en maak een boodschappenlijstje

Door van te voren je maaltijden te plannen en een boodschappenlijstje te maken, ga je gerichter inkopen doen. Kijk eerst even in jouw koelkast/diepvries, zodat je weet wat er allemaal nog in ligt. Hierdoor verplicht je jezelf alle restjes die je nog hebt, goed op te maken. Door een lijstje mee te nemen naar de supermarkt, weet je precies wat je wil gaan halen en zal je hierdoor minder snel impulsaankopen doen.

Tip 4: Gooi geen fruit/groente met wat plekjes weg!

Als producten oud of overrijp worden, zijn wij geneigd om deze soms weg te gooien. Probeer hier juist creatief mee te zijn! Heb je overrijp fruit in huis, zoals bananen? Verwerk deze dan bijvoorbeeld in een bananenbrood of pannenkoekjes. Ook is overrijp fruit perfect voor het maken van smoothies! Wel geven wij de voorkeur aan het eten van fruit, omdat hierdoor de vezels meer behouden blijven en de bloedsuiker hierdoor minder snel stijgt. Wil je toch een smoothie? Voeg dan wat zuivel toe aan de smoothie, zoals een beetje kwark. Naast fruit, kan groente ook overrijp worden, denk bijvoorbeeld aan zachte tomaten. Laat deze nou perfect zijn voor een overheerlijke soep! Lekker pureren dus die overrijpe groente.

Tip 5: Kook zuinig

Wist je dat je tijdens het koken ook geld kan besparen? Zie hieronder enkele tips:

  • Gebruik weinig water tijdens het koken. Om groente en aardappelen niet droog te laten koken, is een klein laagje van 1-2 cm water al voldoende.
  • Als je altijd met de deksel op de pan kookt, dan kun je hiermee zo’n 355 kWh per jaar besparen. Dat komt overeen met het jaarlijks energieverbruik van je koelkast of vaatwasser!
  • Kleinere oppervlakten zorgen voor minder warmteverlies, gebruik daarom kleine pannen.
  • Maak regelmatig een éénpansgerecht, want dit kost minder energie dan koken met 3 pannen.

Dat waren onze budgettips, dus wil jij wat extra geld besparen om bijvoorbeeld deze maand zonder schuldgevoel die mooie outfit voor kerst te scoren? Ga dan snel met onze tips aan de slag. Succes en alvast hele fijne dagen gewenst en bovenal een gezond 2021!

By |2020-12-21T15:56:59+02:00december 19th, 2020|Geen categorie|Reacties uitgeschakeld voor Gezond, lekker en goedkoop: 5 praktische tips

About the Author: