//Verras je geliefde met een Valentijnsdiner

Aanstaande zondag 14 februari is het Valentijnsdag. Valentijnsdag is traditioneel gezien de dag waarop geliefden elkaar wat extra aandacht geven. Een bloemetje, een cadeautje of een mooie kaart met een boodschap recht uit het hart. Maar wat zegt er nou meer ‘Ik hou van jou’ dan een met liefde gemaakt driegangendiner? Hieronder wat inspiratie voor een romantisch diner voor twee. Smakelijk eten!

Voorgerecht: coquilles van koningsoesterzwam met saffraan-preisaus

Wat heb je nodig (2 personen)

  • 2 koningsoesterzwammen (verkrijgbaar bij de groenteboer)
  • 50 g prei, fijn gesnipperd
  • 1 dl sojaroom
  • 1/4 dopje saffraanpoeder
  • peper en zout
  • olijfolie

Hoe maak je het?

  • Snij de stelen van de koningsoesterzwammen elk in 3 of 4 dikke ronde plakken.
  • Meng 2 dl water met een kwart eetlepel zout. Leg de stukken koningsoesterzwam erin en laat ze 2 uur marineren.
  • Haal de stukken uit het vocht en dep ze goed droog.
  • Stoof de prei gaar in 1 dl wat olijfolie. Voeg de sojaroom en de saffraan toe en kruid de saus met peper en zout.
  • Verwarm wat olijfolie in een bakpan. Bak de ‘coquilles’ van koningsoesterzwam aan beide kanten

Hoofdgerecht: risotto met courgette en taleggio

Wat heb je nodig (4 personen)

  • 400 gram risotto
  • 1 liter groentebouillon
  • 3 sjalotjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 15 gram boter
  • 2 glazen droge witte wijn
  • paar blaadjes tijm
  • 2 courgettes
  • 100 gram taleggio (in blokjes)
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas

Hoe maak je het?

  • Verwarm 1 liter groentebouillon
  • Hak de sjalotjes klein
  • Verwarm een pan met 1 eetlepel olijfolie en 15 gram boter en fruit de sjalotjes hierin
  • Voeg de risotto toe en bak 1 minuut
  • Voeg vervolgens de witte wijn in fases toe tot het is opgenomen
  • Voeg nu de bouillon soeplepel voor soeplepel toe. Wacht steeds tot de bouillon is opgenomen voor je de volgende toevoegt.
  • Snijd de courgettes in blokjes
  • Voeg ongeveer 15 minuten voor het einde van de kooktijd de blokjes courgette en de blaadjes tijm toe
  • Als alle bouillon is opgenomen, kan het vuur uit
  • Voeg de taleggio en de parmezaanse kaas toe en doe de deksel op de pan
  • Haal na 2 minuten de deksel van de pan en roer alles nog even goed door tot de kaas lekker zacht is

Nagerecht: panna cotta met aardbeien

Aardbeien zijn toch wel het fruit van de liefde: rood, zoet en zelfs een beetje hartvormig. Met de lente in het vooruitzicht is dit frisse en toch zoete nagerecht perfect voor Valentijnsdag! Dit recept is voor 4 personen. Tip: bewaar 2 toetjes voor morgen avond, als ontbijtje of bewaar het als verrassing voor je kinderen!

Wat heb je nodig (4 personen)

  • 4 blaadjes gelatine
  • 500 ml slagroom
  • 2 tl vanille extract
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram aardbeien
  • 4 el water
  • 2 el fijne kristalsuiker

Hoe maak je het?

  • Laat de blaadjes gelatine zo’n 5 minuten weken in een schaaltje koud water.
  • In een pannetje breng je de slagroom aan de kook. Voeg de vanille extract en suiker toe en roer tot de suiker is opgelost.
  • Haal de pan van het vuur, knijp de blaadjes gelatine uit en voeg deze toe aan het slagroom mengsel. Blijf roeren tot de gelatine is opgelost.
  • Verdeel het mengsel over de vier schaaltjes. Laat de schaaltjes op het aanrecht staan tot het mengsel lauwwarm is, dek ze dan af met keukenfolie en zet ze in de koelkast. Laat ze hier minimaal 3 uur staan.
  • De aardbeientopping is een soort coulis en is eenvoudig te maken.
  • Snij de aardbeien in kleine blokjes en doe deze met het water en de suiker in een pan.
  • Op een laag vuur verhit je de aardbeien, ze zullen uiteindelijk uit elkaar vallen en een soort aardbeiensaus worden. Roer regelmatig door. Op het eind kun je het geheel eventueel pureren met een staafmixer. Je kunt dit zowel warm als koud over de panna cotta gieten.
  • Om de panna cotta uit de schaaltjes te halen zet je een kommetje met heet (gekookt) water klaar. Doop de schaaltjes in het water zodat de buitenkant van de pudding als het ware smelt, houd ze niet te lang in het water. Draai de schaaltjes om boven een bordje en los de panna cotta uit hun vorm.
  • Serveer de panna cotta met de aardbeiencoulis.

Recepten gebaseerd op: coquilles van koningsoesterzwam, risotto met courgette en taleggio (Vegalicious, Alice Hart), panna cotta met aardbeien.

By |2021-02-11T12:53:13+02:00februari 11th, 2021|Recepten|Reacties uitgeschakeld voor Verras je geliefde met een Valentijnsdiner

About the Author: