//Drie recepten voor Nationale Pannenkoekdag!

Vandaag 19 maart 2021 is het Nationale Pannenkoekdag! Dit wordt elk jaar gevierd op een vrijdag in maart, dit jaar voor de veertiende keer in Nederland. Het is de dag waarop kinderen pannenkoeken bakken voor ouderen. Inmiddels is Nationale Pannenkoekdag uitgegroeid tot een landelijke happening, in 2019 werden maar liefst 79.000 ouderen door zo’n 75.000 leerlingen verwend met een zelfgebakken pannenkoek! Dit jaar is er een coronaveilig alternatief bedacht: op vrijdag 19 maart bakken oudereninstellingen zelf pannenkoeken, terwijl kinderen voor versieringen en een vrolijke noot kunnen zorgen (buiten voor de instelling of digitaal). Samen leuke dingen blijven doen is belangrijk, vooral nu!

Wil jij ook mee doen met Nationale Pannenkoekdag en jezelf trakteren op een heerlijke pannenkoek? Dan hebben wij hieronder wat tips en lekkere + gezonde receptjes voor jou!

Tips voor een gezondere pannenkoek

    • Gebruik volkorenmeel i.p.v. witte meel. Het bevat meer vezels dan witte bloem en is hierdoor een betere keuze.
    • Met pannenkoeken kan je eindeloos variëren, hoe leuk en lekker! Kies eens voor groente op de pannenkoek, zoals spinazie, paprika, tomaat of champignons.
    • Zin in zoet? Kies dan voor vers fruit zoals appel, banaan of aardbeien. Maar je kunt ook kiezen voor gedroogd fruit zoals vijgen, rozijnen of abrikozen.
    • Gebruik olie of vloeibare bak- en braadproducten, dit bevat namelijk minder verzadigd vet.
    • Gebruik extra zaden en/of pitten als topping voor meer vezelinname, zoals lijnzaad, chiazaad of pompoenpitten.

Drie overheerlijke pannenkoek recepten

EasyPeasy Bananenpannenkoekjes (ontbijt/lunch)

Wat heb je nodig voor 1 persoon?

  • 1 banaan
  • 1 ei
  • 1 eetlepel havermout
  • Kruiden naar eigen smaak zoals 1 theelepel kaneel of cacao
  • 1 scheut vloeibare bak en braad

Hoe te maken?

  • Prak de banaan fijn en meng hier het ei doorheen totdat het een luchtig beslag wordt
  • Schep vervolgens de havermout en kruiden naar smaak erdoor
  • Verhit de boter in de pan en schenk 3 rondjes van het beslag in de pan
  • Bak de pannenkoekjes aan beide kanten mooi bruin
  • Serveer met topping naar keuze, zoals een lepel 100% pindakaas, blauwe bessen en wat kokosrasp

Pompoenpannenkoek (ontbijt/lunch)


Wat heb je nodig voor 2 personen?

  • 500 gram pompoenblokjes
  • 25 gram rozijnen
  • 100 gram volkorenmeel
  • 2 eetlepels bakpoeder
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 ei
  • 100 ml halfvolle melk
  • 1 eetlepel zonnebloemolie

Hoe te maken?

  • Was de pompoen en kook het in water gaar met zo’n 10 minuutjes
  • Pureer de pompoen met de staafmixer of met een vork
  • Doe ondertussen in een andere kom de volkorenmeel, bakpoeder en kaneel door elkaar
  • Meng daarna de gepureerde pompoen, ei, melk en rozijnen door het meel mengsel
  • Bak in een koekenpan met een beetje olie steeds 3 lepels van het beslag en laat de pannenkoekjes aan beide kanten lichtbruin worden

Bron: Voedingscentrum

Hartige spinaziepannenkoek (hoofdgerecht)

Wat heb je nodig voor 2 personen?

  • 100 gram volkorenmeel
  • 3 eieren
  • 200 ml halfvolle melk
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 750 gram verse spinazie
  • 100 gram champignons
  • 3 eetlepels olie
  • Kruiden zoals peper en chilipoeder
  • 25 gram zachte geitenkaas

Hoe te maken?

  • Doe het volkorenmeel, 1 ei en de helft van de melk in een kom en meng met de garde of met de mixer tot een glad beslag. Meng vervolgens de resterende melk erdoor en laat het zo’n 30 minuten afgedekt rusten.
  • Verhit een beetje olie in een koekenpan en schep ¼ van het beslag in de pan en draai de pan rond zodat het beslag gelijkmatig over de bodem kan uitlopen. Laat de pannenkoek zachtjes bakken tot de onderkant gekleurd en de bovenkant droog is. Keer de pannenkoek om en bak deze nog ongeveer een minuut. Bak op deze manier nog 3 pannenkoeken.
  • Pel de uien en de knoflook en snijd dit klein
  • Was de spinazie en laat de groente uitlekken
  • Maak de champignons schoon en snijd deze in plakjes
  • Verwarm de olie in een braadpan en fruit hierin de uien en de knoflook glazig
  • Voeg beetje bij beetje de spinazie toe en laat de groente slinken
  • Bak de champignons even mee en maak de groente op smaak met peper en/of chilipoeder
  • Klop de andere 2 eieren los met wat chilipoeder en verkruimelen de geitenkaas
  • Meng het eimengsel en de verkruimelde kaas door de groente en laat het ei stollen
  • Verwarm eventueel de pannenkoeken en vul ze met het groente/ei mengsel en rol ze op

Bron: Voedingscentrum

By |2021-03-15T13:19:42+02:00maart 15th, 2021|Recepten|Reacties uitgeschakeld voor Drie recepten voor Nationale Pannenkoekdag!

About the Author: