/Luis Lutgens
Luis Lutgens2020-05-04T16:15:10+02:00

Luis Lutgens

Gezonde voeding is er met de paplepel ingegoten. Toen ik jong was kreeg ik een bordje havermoutpap als ontbijt en bruine boterhammen mee naar school. Drinken? Water! De andere keuzes waren: melk of thee. ‘Iets lekkers’ hoorde bij een speciale gelegenheden. Als klein kind snap je dat niet, maar achteraf ben ik mijn moeder erg dankbaar dat ze een gezonde basis heeft gelegd. Precies dat, een gezonde basis, is essentieel voor het ontwikkelen van gezond voedingsgedrag. Hier vloeit ook deels mijn passie voor het werken met kinderen/jongeren uit; gezonde voedingsgewoontes aanleren en werken aan preventie.

Na het afronden van de middelbare school (havo), moest ik een keuze maken wat betreft mijn ‘carrièrepad’. Zoiets als HBO gezondheid was mij niet bekend, dus koos ik voor de opleiding om sportleraar te worden. Tijdens deze opleiding heb ik ook veel met kinderen gewerkt: gymlessen verzorgd, buitenspeeldagen georganiseerd en sporters begeleid in fitnesscentra. Ondanks dat ik het prima naar mijn zin had, voelde ik mij niet voldaan wat betreft mensen helpen gezonde keuzes te maken. Vandaar dat ik een overstap heb gemaakt en de opleiding Voeding en Diëtetiek ben gaan volgen. Een opleiding die mij wel voldoening gaf: zowel theoretisch als praktisch. Na het afronden van mijn opleiding ben ik aan de slag gegaan als diëtist in de eerstelijnszorg. Iets wat mij vanaf het begin heeft aangesproken door de diversiteit aan cliënten en (deels) kunnen werken aan preventie.

Om mijn kennis uit te breiden en meer te leren over gezondheid in zijn algemeenheid ben ik de master Health Education and Promotion gaan volgen te Maastricht. Interessante vragen zoals ‘waarom maken individuelen bepaalde voedingskeuzes’ werden door gedragsmodellen geanalyseerd. Dit heeft mij naast de al opgedane voedingsleer, ook een stuk psychologische kennis bijgebracht. Meteen na het afronden van deze studie ben ik aan de slag gegaan bij Dietheek Maastricht, omdat het werken aan gedragsverandering omtrent gezonde voeding een passie is die ik graag overbreng op cliënten.

Specialisaties

  • Diabetes

  • Hart- en Vaatziekten

  • COPD

  • Obesitas & Overgewicht

  • Ondergewicht

  • Overgewicht bij kinderen

.

Wat ik eet als ik weinig tijd heb:

Als ik weinig tijd heb eet ik graag: volkoren wrap met groenten en vegetarisch gehakt.
Dit gerecht is eenvoudig, gezond, snel klaar en erg lekker. Om wat tijd te besparen gebruik

ik een zak voorgesneden Mexicaanse groenten; 5 min wokken is voldoende. Meestal voeg ik
ook wat mais toe. Om het vegetarisch gehakt op smaak te brengen gebruik ik verse kruiden zoals:
komijn of kerriepoeder. Als je net als ik ook van pittig eten houdt, voeg dan wat chilipoeder toe!
Zout is overbodig. Dit gerecht zit vol vezels, vitamientjes en duurt maximaal 15 minuutjes
om te bereiden.

Diëtheek Maastricht en Heuvelland
Diëtheek Heerlen

Hoofdlocatie Diëtheek Maastricht en Heuvelland
Scharnerweg 108
6224 JJ  Maastricht

Paramedisch Centrum Céramique
Duitsepoort 11
6221 VA Maastricht

Zorgpark Scharn
Vijverdalseweg 4B03
6226 NB Maastricht

Huisartsenpraktijk van Daal
Bautscherweg 84
6418 EP Heerlen

Chiropractisch Centrum
Coriovallumstraat 32
6411 CD Heerlen

Meer informatie over Diëtheek Maastricht en Heuvelland.

Social Media

.